Kapaktaki ''3.Yılımızın Şerefine'' Yazısı Da Ne Oluyor?

Bu sefer de ‘’Merhaba’’ diyebildik. Yeryüzünde bizim kadar internet sitesi işiyle başı belaya giren yayın yoktur herhalde. Son altı ay içinde 3 domain(com,net,org) değiştirdik. Ama bu sefer her şey yolunda gibi gözüküyor ve eminim kolay kolay sorunlarla karşılaşmayacağız. Bu sayı içerik ve yazar kadrosu bakımından oldukça zengin. Hatta bugüne kadar çıkmış en dolu sayımız olduğunu söyleyebilirim. 3.yılımıza varmanın mutluluğu içindeyiz. Tam 3 yıldır Şehir Rock internette underground bir şekilde yayınını sürdürüyor. Belki, içinizden sadece, topu topu 9 sayı çıkarttığımızı düşünebilirsiniz ama inanın böylesi Şehir Rock için daha iyi oldu. En azından 3 yıldır devam ediyor Şehir Rock. Kolay pes etmedik ve halen buradayız; bu da en önemli kanıt değil mi? Biz halimizden memnunuz… Belki topu topu 9 sayı çıkardık ama bunda ben kötü bir taraf görmüyorum. Bir kaygı gütmeden yapılan iş, her zaman mutluluk verecek düzeyde yapılan iştir. Sonuçta biz, bir sponsor ile kontrat imzalamadık bunun için. Her şey bizim yapabildiklerimiz ve isteklerimiz doğrultusunda gelişiyor... Kimsenin sözüne itaat etmeye niyetimiz yok. Sade, süssüz, gösterişten uzak bir hali var Şehir Rock’ın. Reklamlarla, sponsorların katkısıyla çıkmıyor bu dergi. Kendi isteklerimiz doğrultusunda, kafamıza estiği zaman yazıları oluşturup yayınlıyoruz dergiyi. Ve bunun, böyle daha samimi olduğunu düşünenlerdenim.

Editör yazılarını hazırlarken dikkat ettiğim bir nokta var. Ben her yeni sayı için hazırlık yaptığımda, daha ziyade editör yazısını hazırladığım vakitlerde, Neil Young dinliyorum. Ve bunu hazırlıklara başlamadan kafamda tasarlıyorum; ‘Neil Young şu an için iyi gider’ şeklinde. Neil Young birçok defa yazı yazarken dinlemek için tercih ettiğim isim. Aslında bana bile garip geldi, her defasında Neil Young'ı dinliyor olmam, ama öyle oluyormuş, ben bile şimdi fark ettim…

3 yıldan bahsedeyim biraz; bu sürede kimleri bu sayfalarda ağırlamadık ki... Kesmeşeker’le, İhtiyaç Molası’yla, Mavi Sakal’la, Direc-t’le, Almora’yla, Cengiz Baysal’la, Turgay Asan’la, Episode 13’le, Moribund Oblivion’la, Glorian’la, Deli Gömleği’yle, Cemiyette Pişiyorum’la ve daha birçok albümlü ve yer altı diye tabir ettiğimiz isimlerle söyleşiler gerçekleştirdik… Yerli, yabancı birçok grup hakkında yazılar yazdık, söyleşiler gerçekleştirdik, şarkı sözlerini çevirdik ve röportajlarını çevirerek sayfalarımızda yer verdik… Her sayıda en az 5-6 albümü sizler için ele aldık ve değerlendirmelerini sunduk. Dergimizin sayfalarında en az aktif olan bölümümüz şüphesiz konser izlenimleri idi. Buna bir yön vermek için bu sayıda belki de bir adım atmış olduk. Wasp gibi, Chuck Berry gibi, The Exploited gibi müzik camiasında saygın konumları olan isimlerin konserlerine gittik. Bildiğiniz gibi hepsini de geçtiğimiz aylarda Türkiye’de ağırladık. Burada bir isime teşekkür etmem gerekiyor; The Exploited konserini Şehir Rock için kaleme alan The A.Y.I.L.A.R grubundan Murat’a teşekkür ederim.

Bu sayıda söyleşi gerçekleştirdiğimiz grup sayısı Şehir Rock tarihinde en üst düzeye ulaşmış durumda. 11 röportajla, 3 yıllık yayın tarihimizde bir ilke imza attık. Daha önceki sayılarımızda röportaj sayımız bu rakamın çok daha altındaydı. Röportaj yaptığımız grup ve müzisyenlere baktığınızda, her telden adamı bulabileceksiniz. Her çeşit müzisyen ve grubu bulmanız mümkün. Bunlara bir de çeviri ile Pink Floyd eşlik ediyor. Murat Durmaz ile müzik ve siyaset üzerine bir söyleşi gerçekleştirdim. Gayet zevkli bir söyleşi olduğu kanısındayım. Ben zevk almıştım sohbet ederken kendisiyle, okurken de zevk aldım. 110 grubu ikinci albüm hazırlıklarına başladı ve harıl harıl stüdyoda çalışıyor. Neler yapıyorlar, ortaya nasıl bir şey çıkacak, albüm ne aşamada? Hepsini grubun vokali Candan Tezel’e sorduk. Candan’ın yeni albüm hakkında kendisine yöneltmiş olduğumuz soruların yanıtlarını ilgili sayfadan okuyabilirsiniz. Bu sayıyla birlikte röportajlar sayfasına bir yenilik getirmeyi düşündüm ve ilk adımı atmış oldum. Sadece albümlü gruplarla, solistlerle ve underground gruplarla söyleşi gerçekleştiriyorduk, birçok yayın da böyle yapıyor aslında. Fakat ben konuyu biraz da, bu gruplara ve solistlere eşlik eden müzisyenlere çekmek istedim. Acaba onlar ne yapıyor, memnunlar mı pozisyonlarından, müzik hakkındaki fikirleri neler? Bu etmenleri göz önünde bulundurarak, bu sayıdan itibaren hazırlık yapmaya başlayarak ilk adımı attım. Feridun Düzağaç’tan da tanıdığımız gitarist Taner Keleş’e bu bağlamda sorularımı yönelttim. Bize zaman ayırdığı için teşekkür ediyorum kendisine. Gitar çalmayı ve kendi müziklerini yapmayı düşünen amatör müzisyenlere için bu röportaj içindeki bilgiler bence çok önemli. Sahne tozu yutmuş ve konserlerden ötürü şehir şehir gezmiş bir müzisyenden öğrenecek çok şeyiniz olacak bence bu röportajda, okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Bu sayı için sağda solda konuşurken ‘’çok iyi bir sayı olacak’’ dedim. Bir kere, Şehir Rock ekibine yeni yazarlar katıldı ve buna paralel olarak içeriğimiz daha geniş bir hal aldı. Bu yeni yazarlardan biri, sizlerin yakından tanıdığı bir isim. Kendisini müzisyen kişiliğinden tanıyorsunuzdur. Bir dönem Işığın Yansıması’nın vokalistliğini üstlenen ve geçtiğimiz yıl solo albümünü çıkartan(Son Kahve) Murat Durmaz da artık Şehir Rock’ta yazıyor. ‘’Aklımdan Kalanlar’’ adlı köşesinden her sayıda yazılarını paylaşacak. Kendisine, bizimle beraber olduğu için çok teşekkür ediyorum. Şehir Rock ekibi olarak çok mutluyuz Murat Durmaz’ın bizimle beraber olmasından. Yeni yazarlarımızdan bir diğeri ise; Osmaniye’de yaşadığım dönem, Adana’da tanışmış olduğum müzisyen dostum Sercan Candemir. Sercan, Kaybeden Tribi adlı Adana ve Mersin şehirlerinde müzik yapan soft rock grubunun vokal/gitaristi. Aynı zamanda grubun bestelerini genelde o yapar. Müziklerinin kalitesini ve özgünlüklerini fark etmemek elde bile değil. Kaybeden Tribi’ni dinlemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Tanıdığım en özgün gruplardan biri bence. Bu özgünlüklerini; kendi bestelerini, kendi müziklerini yapma arzularıyla bile belli ediyorlar. Grup hakkında bilgi edinmek için siteleri www.kaybedentribi.com'a göz atabilirsiniz. Diğer yazarlarımız ise Oğuz Marangoz, Rüya Umutlu, Cihan Tekin, Hande Tamer, Neslihan Beyde ve Emre Yeğin. Oğuz ve Rüya Metaltr.net sitesinde de yazıyorlar aynı zamanda. Hande ise benim çok eskilerden arkadaşım. Bir dönem onların RockTepe isimli bir siteleri vardı, 4 sene kadar önce ben onların sitesinde yazıyordum. Nereden nereye… Hande’yi eskiden beri tanıdığım için, onun da aramızda olmasından ötürü mutluyum. Neslihan ise her sayımızda ‘’Perde Arkası’’ sayfalarını hazırlayacak sizler için. Bölümün isminden de anlaşılacağı gibi, artık Şehir Rock’ta sinema adına bir köşe de var. Cihan ise; Parantez İçi Hayatlar isminde bir fanzin çıkartıyor, fanzinin bir de web sitesi mevcut. Emre Yeğin; bize hikaye tarzında yazılar sunacak bir arkadaşlarımız. Yeni katılan yazarların, sorumlusu oldukları konular dikkat edilirse; dergimizin edebiyat kolu daha geniş olacak bu sayıdan itibaren…

Geçtiğimiz haftalarda yazarlarımızdan Bestami Kibris’dan güzel bir haber aldım. Bestami yakın bir zamanda fanzin çıkartmaya başlayacak. Punk ve yer altı edebiyatı tarzında olacak olan bu fanzinin adı ise ‘’Punker Bilo’’. İsminden bile punk olduğu anlaşılan fanzin için slogan bile düşünülmüş şimdiden: ''Babanda mı punkcıydı be oğlum''. Duyduğum bu haber beni sevindirdi ve ona rahatlıkla yardım edebileceğimi söyledim. Fanzin haberi nicedir duymak istediğim en güzel haberlerden biriydi. Müzik fanzinleri ortalıkta dolaşmıyor artık ya da ben rast gelmiyorum. Rock fanzinleri 2000’lerin başlarından itibaren azaldı ve bir süre sonra da büyük bir çoğunluğu yayın hayatını sonlandırdı diye biliyorum. Halen edebiyat ve yer altı tarzında fanzinler var ama rock fanzinlerinin halen devam edip etmedikleri hakkında hiçbir şey bilmiyorum.

Yeni sayının kapağına da değinmek istiyorum. Zaten söylememe gerek yok, biliyorsunuz benim yaptığım kapaklar ortada. Şöyle göze hoş görünen, tasarımı, logosu, arka planı, çözünürlüğü iyi olan bir kapak olsa fena mı olurdu? Olmazdı! Böyle düşünerek kapak olayını işten anlayan bir arkadaşımıza devrettik. Dergi kapağı yapma konusunda hakikaten yetenekli bir insan olduğunu düşünüyorum bu arkadaşın. Bu sayının kapağını hazırladığı için Ömer Çetin’e(Metal Faust) teşekkür ederim. Ayrıca Ömer’den de önce, kapak olayına el atmak isteyen ve bazı sebeplerden ötürü yarım bırakan Hakan Saitoğlu’na da teşekkürler.

Bizi önemseyenlere teşekkür etmem gerekir ki; yaptıklarımızın boşa gitmediğini anlamamıza yardımcı oldular(olmaya da devam ediyorlar). 3 yılı az hasar vererek kapattık. Daha nice 3 yıl geçirmek dileğiyle hepinizi sevgiyle kucaklıyorum.

Teşekkürler: Volkan Çağlayan, Murat Durmaz, Ahmet Durakçı(Pena), Ozzy(Türkçe Rock), Volkan Beyde, Ömer Çetin, Hakan Saitoğlu, Murat(The A.Y.I.L.A.R).
Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2007
SAYI 9

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: