Bukowski Edebiyatından Punk Kültürüne Uzanan Yolculuk: Hot Water Music


Umursamazlık, üşengeçlik, itaatsizlik... Bir parça nihilizmden dem vursa da asıl anlamda nihilizmi bile reddeden, hiçbir sanat akımının, hiçbir politik oluşumun içinde kendine yer bulmayan bir yeraltı oluşumu. Tembellik hakkını savunur, dış dünyadaki meselelere karşı fazlasıyla nötr olur, içinden geldiği gibi yaşa ve gör felsefesini, özüne dahi bağlı kalmadan yaşar.

Hot Water Music yani Avi Pardo’nun tercümesi ile ‘’sıcak su müziği’’ kısa öykülerden oluşan bir Bukowsi kitabı. Bukowski, Charles Bukowski, Henry Chinaski; bu isimler size bir şey hatırlattı mı? Zamanını sadece barlarda sarhoş olmakla, at yarışı oynamakla ve bütün bunların üstüne yalnızlığını bilgisayar başında yazı yazmakla geçiren bir adam hani.

Hot Water Music ismini Bukowski’nin aynı isimli kitabından alıyor. Tınısal ve sözsel elementleri de bunu haklı çıkarır cinsten. İtaatsizlik ve başkaldırı var. Ama neye başkaldırı? Kabullenmediği ve muhalefeti dahi olmadığı düzene mi? Toplumsal durum ve vakalara karşı nötr olarak yaşam süren bir düşünce topluluğu olarak neye muhalefet yapılabilinir ki? İnsan yığınının birer ‘’hiç’’ten ibaret olduğunu düşünen bir beyin niçin müzik yapar, niçin yazı yazar, niçin değer vermediği insanların düşüncesine kendi düşüncelerini aktarmaya çalışır? Bunun bir toplumsal araştırma sorusu olması gerekirken, toplumda çok az kişi tarafından benimsendiği için olsa gerek çok fazla üzerinde durulan bir konu olmuyor bu. Oysaki sinemamızın baştacı yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz bu konuyu birçok filminde çok ciddi bir şekilde işlemektedir. Son sinema filmi ‘’Yeraltı’’ bunun en önemli göstergelerinden biri. Başrolünü Serdar Orçin’in devraldığı daha evvelki filmlerinden ‘’Yazgı’’ ise tam anlamıyla bu konuyu markaj altına almakta.

Umursamazlık bir insana ne kazandırabilir ve ne kaybettirir? Neleri alır yaşamından bireyin? Üzerinde, bir geceyi heba edip sabahın ilk ışıklarını görecek şekilde düşünmeye ihtiyaç var. Tam, bir insanın kendisiyle baş başa kalma anıyla ilgili bir soru. Sizi bir gece uykusuz bir şekilde yatağınızda yakalayıp akla girecek türden. Böyle durumlarda hiç bedene baskı yapıp uyumaya çalışmayın, nafile bir çabanın bocalamasıdır çünkü bu. Mutfağa, mutfak lambasını yakmayacak şekilde giriş yapın ve açılan buzdolabının ışığıyla atıştırmak üzere bir şeyler arayın veya sıcak bir kahve yapın ve evin en güzel manzarasına ev sahipliği yapan pencerenin karşısında oturup düşünceler alemine bırakın kendinizi.

Konuyu edebiyattan, sinemadan ve anaakım düşüncelerden alıp şimdi de yazının odak konusu olan müzik grubuna bağlamalıyız. Grubumuz Hot Water Music 1993 yılında Florida eyaletinin Gainesville şehrinde kuruldu. Punk ve emocore çizgisinde müzik yapan grup birkaç albüm sonra çizgisini tam anlamıyla punk zemini üzerine oturtacaktır. 93 ile 2006 yılları arasında sırasıyla ‘’Finding the Rhythms’’ (1995), ‘’Fuel for the Hate Game’’ (1997), ‘’Forever and Counting’’ (1997), ‘’No Division’’ (1999), ‘’A Flight And A Crash’’ (2001), ‘’Caution’’ (2002), ‘’The New What Next’’ (2004) albümlerini yayınladıktan sonra 2006 yılında dağılma kararı alır. Bu dağılma kararı grubun hayranları tarafından üzüntüye yol açmışsa da bu karar çok uzun sürmeyecektir. Grubun basçısı Jason Black bir yıl sonra Punknews’e verdiği röportajda tekrar bir araya geldiklerini müjdeleyecek ve 2007 yılında grup yeniden çalışmalara başlayacaktır. 2008’de yeniden konser çalışmalarına başlayan grup ilk konserlerini pek fazla duyurmadan, biraz da sürpriz mahiyetinde(hatta ‘’gizli şov’’ adını taşır bu konser) kendi memleketleri olan Gainesville’de verir. O günden bu yana konser serisine gerek ABD içinde gerekse ABD dışında birçok ülkede devam eden grup son olarak geçtiğimiz yıl mayıs ayında ‘’The Exister’’ ismini taşıyan son albümünü yayınladı.

Single, ep, konser detaylarına yazı içerisinde yer vererek yazıyı kalabalıklaştırmaktan ziyade yazının sonuna liste olarak eklediğim grubun en dikkat çeken unsurlarından biri ise albüm kapakları. Sürreal izler taşıyan ve fazlasıyla soyut anlamlar barındıran kapaklar grubun kuruluş hikayesini, anlamsal değerlerini ve misyonunu öne çıkaran en önemli unsurlardan biri.

Grubun stüdyo albümleri dışında yayınlanmış ep, compilation, konser kaydı ve video klip listesi şöyle oluşmaktadır:
Compilations:
Never Ender (2001)
Till the Wheels Fall Off (2008)

Konser Albümleri:
Live at the Hardback (1999)
Live in Chicago (Scheduled for late fall 2012)[19]

Ep-Splits:
Push for Coin (Originally released on tape) (1995)
Eating the Filler 7" (1995)
Split with Swivel Stick 7" (1995)
Split with Tomorrow 11" (1995)
You Can Take the Boy Out of Brandenton 7" (1996)
Alachua 7" (1999)
Split with Clairmel 8.5" (1998)
F State Revisited 7" (Split with Screaming Fat Rat) (1998)
Split with Six Going On Seven 7" (1998)
Split with Rydell 7" (1998)
403 Chaos Comp: Florida Fucking Hardcore (Comp) (1998)
Moments Pass 7" (1999)
Where We Belong 7" (1999)
Moonpies for Misfits (1999) Complies Moments Pass 7" and Where We Belong 7"
BYO Split Series, Vol. 1 LP (Split with Leatherface) (1999)
Split with Alkaline Trio (2002)
Colors, Words, And Dreams 7" (Split with The Casket Lottery) (2002)
Split with Muff Potter 7" (2003)
Live in Chicago No. 1 7" (2010)
Live in Chicago No. 2 7" (2010)
Live in Chicago No. 3 7" (2010)
Live in Chicago No. 4 7" (2010)
Split with The Bouncing Souls 7" (2011)
Live in Chicago No. 5 7" (2011)
Live in Chicago No. 6 6" (2011)
The Fire, The Steel, The Tread''/''Up to Nothing'' 7" (2011)
Drag My Body 7" - Uncle M (2012)

Video Klipler:
Paper Thin (2001)
Remedy (2002)
State of Grace (2012)
Drag My Body (2013)


Serkan BEYDE
Sufflor.com 2013

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: