Peyk - Sulu Şaka

Peyk temelleri çok eskilere dayanan bir grup. 1991 yılında kurulan Peyk, tarzıyla diğer gruplardan farklılığını açık açık belli ediyor. Yaptığı müzikte blues, rock hatta reggea etkileri oldukça hakim. Peyk’in müziğini belli bir tür içinde incelemekten ziyade albümün genel havasından bahsedecek olursak; Peyk’in şarkılarında melankoli büyük bir yer kaplıyor. Ve şarkılara yansımış olan bu melankoli, vokalist İrfan Alış ile özdeşleşmiş. Eğer Peyk’ten bahsedeceksek İrfan Alış’ın ses tonuna da değinmek gerekir.. Nitekim kendisinin kirli romantik ses tonuna hayran kaldığımı belirtmek isterim. Peyk bana göre Türk rock müziğinde olan bir boşluğu dolduracak, belki de doldurmak üzere. Bu derecede iddialı bir grup ve bu iddiasının boşa olmadığı düzeyde şarkıları var. Son bir yıl içinde albüm çıkartan yerli grupların her ne kadar bir çoğunun samimiyetine inanmasam da; Peyk bu gruplar içerisinde gerçekten samimiyetini korumuş bir grup. 16 yıllık bir geçmişi var grubun ve ‘pişmek’ sürecini çoktan geride bıraktığını ‘’Sulu Şaka’’yı dinlerken fark edeceksiniz. Ayrıca albümün herhangi bir promosyon çalışmasının olmadığından da bahsetmek gerekli. Böyle bir albümün para için hazırlanılmadığını bilmek de insana samimiyet konusunda güven sağlıyor.

Her zaman samimiyetini dinleyiciye yansıtmış olan albümleri tercih ettim. Ya da onlar bir şekilde beni buluyor ve beni bırakmıyor. Bu yüzden olsa gerek, topu kenarda sürükleyen gruplar hep ilgimi çekmiştir. Peyk’in ‘’Sulu Şaka’’ klibi her ne kadar müzik kanallarında dönse de, medya tarafından asla torpilli olmadı Peyk. Klibin Tv kanallarında dönmesine rağmen topu kenardan sürme çabasından dolayı Peyk’i alkışlamak gerekli.

‘’Gidin’’, ‘’Sulu Şaka’’, ‘’İstanbul’’, ‘’Uyku Ol’’ gibi şarkılarda melankoliyi en iyi şekilde bulabileceksiniz. Bu şarkılar sizi yıpratmayacak, bilakis sizin daha mutlu olmanıza vesile olacak.

Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2007

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: