Yakın Takip! Festivallere Doğru...

Son yıllarda konser ve festival babında ülkemizde birçok etkinlik düzenleniyor. Öyle ki; artık hepsine yetişemediğimiz, aynı günlere denk gelen konser ve festivaller de oluyor. Opeth, Anathema, Dream Theater, Queen Adreena, Sebastian Bach, Overkill, In Flames, Megadeth, Sepultura, Manowar, Wisboune Ash, Garbage, Therion, Haggard, The Cure, Slayer, Doro ve daha birçok isim bu festivaller kapsamında ülkemize gelip giden gruplardan bazıları... Bu durum da rock ve metal müzik dinleyicisinin oldukça işine geliyor doğal olarak. Yıllar önce imkansızlıklar neticesinde ülkemize adım atamayan grupları en neticesinde bu ülke topraklarında canlı kanlı seyretme şerefine nail oluyorlar.

Aslında bazen imkanların yatersizliğinden yakınsak da birçok büyük ülkedeki dinleyiciye göre bizim daha şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Bir yerden duymuş olduğum kadarıyla, Almanya'da televizyon ve radyo'da hiç rock ve metal müzik içerikli bir program yokmuş(birkaç sene evvel duymuştum, şimdi durum nedir bilemem). Bunu ilk duyduğumda çok garip gelmişti. Bunu yeni öğrenenleriniz de garip bulmuşlardır eminim. Bahsettiğimiz ülke gelişmişlik düzeyinde en büyük ülkelerden biri. Biz ise ekonomik anlamda sıkıntı çeken bir ülkeyiz. Bizde şimdiye kadar yapılmış olan ve halen devam eden televizyon ve radyo programları saymaya kalkarsak, bir sürü program adını geçiririz buradan. Gerek radyolarımız, gerek televizyonlarımız, gerekse dergilerimiz olarak oldukça bereketli bir ülkeyiz bu bağlamda. Şu anda yayın yapan dergilerimizin adlarını sıralayacak olursak; Yuxexes, RockStation, Metal Monster, Ağrı Kesici, Kara Leke, Roll, Rock Kazanı... Bir de Televizyon ve radyo programlarımızdan örnekler verelim; Maximum Rock, Pena, RockStation, Yuxexes, Beton, Punkart, Türkçe Rock... Yayınlarında ağırlıklı olarak rock müzik yayını yapan radyoları sayalım bir de; Açık Radyo, Rock FM, Radyo Eksen. “Böyle bir yayın ağına sahipken gruplarımız neden kalkınamıyor?” sorusunu sorabiliriz kendimize. Bunun müzik medyasındaki en güzel yanıtı; dünyaya açılamamızdır. Esas yanıt bu mudur, bu gruplar medya tarafından ne kadar destekleniyordur? Orası da ayrı bir mesele... Tabi dünyada az çok bilinen, fırsat buldukça Avrupa ve Amerika'ya açılmaya çalışan gruplarımız da var. Konuya kaldığımız yerden devam edersek; elimizdeki imkanların bolluğu ve bu işe ciddi bir bütçe ayırmaya çalışmamız, iyi paralar kazanmayı arzu eden organizatörlerin gözünden kaçmıyor. Organizatörler, büyük isimleri getirerek, büyük paralar kazanma hırsları neticesinde festival ve konserler bir hayli dolu dolu geçiyor o nedenle son yıllarda. Sebastian Bach, Anathema gibi gruplar neredeyse sık sık ülkemizi ziyaret ediyor. Bunların haricinde hiç gelmeyen veya çok eskilerden gelen gruplar ise tekrar tekrar geliyorlar. Birçok grup turne listelerine Türkiye'yi eklemekten çok hoşnut olduklarını belirtiyor, çünkü gerçekten ilgi var. Hatta öyle ki; bazı gruplar Avrupa turnesi düzenlerken bile çoğu önemli sayılabilecek ülkeyi listelerine katmıyor ama bu listede Türkiye yer alabiliyor. Bu da bizim için oldukça önemli bir ayrıntıdır.

Çok değil, bundan üç dört sene evvel yılda bir veya iki festivale sabırsızlık içinde soyunurken şimdi her yıl festivaller serisine yenileri ekleniyor. Özellikle 2005 tarihini ele alacak olursak; birçok önemli grup Türkiye'ye akın etmişti adeta. Manowar, Megadeth, Slayer, Doro, Anathema, Dave Weckl Band, Garbage, The Cure, Dream Theater, Overkill, In Flames, Queen Adreena, Steve Vai, Apocalyptica, Sebastian Bach gibi dünya müziğinde önemli sayılan isimler ülkemizdeydi bu tarihte. Böylesine sağlam grupları izlemek öyle herkese nasip olmaz, bunun bilincinde olmak gerekir!

Konserler düzenleniyor, gruplarla anlaşmalar yapılıyor; peki ama bu işler nasıl dönüyor? Kimler, ne yapıyor? Her ne kadar çoğu organizasyon firmasına güvenmesem de, çoğunun ticari hırsları yapılan işlerin kalitesinin önüne geçtiğini düşünsem de; ülkemizde bu tür organizasyonları düzenleyen şirket ve organizatörler bence işlerini fazlasıyla iyi yapıyorlar, burası bir gerçek.

RTN(nam-ı değer Rock The Nations): Bu işin en iyi şekilde işlenmesini sağlayan organizasyon firmalarının başında geliyor bana göre. Uzun yıllardır çeşitli organizasyonlar düzenlemiş ve birçok önemli grubun ülkemize gelmesinde önayak olmuş bir şirkettir. Erdem Çapar ve Emre Alkoç RTN'nin yıllardır emekçilerinden, ki bu isimler de öyle yabana atılacak kişiler değildir. RTN'nin bugüne kadar getirdikleri arasında; Manowar, Dio, Kreator, Opeth, Rotting Christ, Overkill, Tindersticks, Moonspell, Hughes Turner Project, Amon Amarth, Sentenced, Orphaned Land, Paul Di'anno, U.D.O., Doro Pesch, Atrocity, Leave's Eyes, Lake Of Tears, Katatonia, Caliban, Circle II Circle, Pain Of Salvation, Epica, Blaze, Destruction, Alphaville, Wishbone Ash, Dave Weckl Band, Glenn Hughes, The Lizards, Balance Of Power, Gorefest gibi isimler yer alıyor.

Rockİstanbul: Megadeth, Garbage, Andromeda, Queensryche, Starsailor, Anathema gibi isimleri ülkemize getirmiştir. Daha çok alternatif gruplara yer veren bu festivalde alt grup sayısı oldukça fazladır. Bu tarz isimlere rock müziğin dışındaki müzik türlerinden müzisyenler de girebiliyor. Örneğin Ceza iki yıl üst üste Rockİstanbul'da sahne alan bir isim. Rock müziğin uzağında olupta bu festivalde yer bulan bir başka isim ise Müslüm Gürses. Bu yönden de biraz uzak kaldığım bir festival Rockİstanbul ama yer alan grup sayısını hesaplarsak oldukça makul bir ücretle katılım gösterilebilecek bir festival.

BarışaRock: İlk olarak Rock'n Coke'a karşı tepki olarak çıktı. Sırf bundan dolayı aynı tarihte düzenlenen Barışarock artık gelenekselleşen festivallerden biri haline geldi. Her yıl çeşitli sloganlarla ''karşıtlığını'' belirten Barışarock; daha çok yerli gruplarla geçen bir festival. Barışarock sadece müziğe dayalı bir festival değil, içerisinde çeşitli çevre kirliliği karşıtı ve siyasi oluşumların da gösterileri oluyor.

RockStation: Ankara'da Hicri Bozdağ öncülüğünde gelenekselleştirilmiş bir festival olan RockStation gerek etkinlik bağlamında, gerekse yayıncılık bağlamında çok güzel işler yapan bir ekip. RockStation yerli metal ve rock topluluklarımıza ağırlık verirken, çok az sayıda yabancı gruplara da yer veriyor.

Rock Republic: Daha geçen yıl ilki düzenlenmiş olan bu festival oldukça başarılı işler yapacağa benziyor. Slayer, Doro, Overkill, In Flames, Sick Of It All, To Die For, Alev gibi gruplarla açılış yapan RR şimdiden bizi yeni etkinlikleri için heyecanlandıran yeni bir organizasyon.

Bütün bu çalışmaları düzenleyen ve bunu destekleyen herkese, ülkemizde festival müziğini giderek yaygınlaştırdıkları için teşekkür ederim...

Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2006

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: