Ogün Sanlısoy - Üç

İsmini ilk olarak Pentagram’la birlikte duyduğumuz Ogün Sanlısoy ‘’Üç’’üncü solo albümüyle karşımızda. Her çalışmasıyla farklı tür soundlarla karşımıza çıkan Ogün Sanlısoy, bu albümle ''kendi müzik anlayışına en uygun, kendi kitlesini'' oluşturdu diyebilirim.

İlk albümü ‘’Korkma’’ pek ses getirmemişti(‘’Baş Koyduk’’ harika bir şarkıydı oysa).  İkinci albüm ‘’Ogün’’ ise oldukça basit sözler içeren ve arabesk coverı barındıran bir albümdü. Bu albümle Ogün Sanlısoy tanınmış, fanları olan biriydi artık. Ama müziğinin kalitesi üzerinde fazla durmamız lazım. Zira basit sözlerle şarkılar yazmış, dahası arabesk bir şarkıyı cover yaparak bu şekilde sıçrama yapmıştı müzik medyasında. İkinci albümü çıktıktan sonra Ogün Sanlısoy’a soğuduğumu belirtmek isterim. Kendisinden de bir daha kaliteli işler çıkaracağı beklentim olmadı. İkinci albüm meselesine şunu da eklemek isterim; çevremce tanıdığım veya gördüğüm birçok insanın(rock müzik dinlemeyen kişilerden bahsediyorum) Ogün Sanlısoy dinlemesi beni çileden çıkarıyordu. Adamlar Ogün Sanlısoy kimdir bilmiyorlar, kaç albümü var bilmiyorlar, geçmişinde neler yapmış bilmiyorlar ve Ogün’ü piyasada her gün tonlarca gördükleri popcuymuş yahut arabeskçiymiş zihniyetiyle dinliyorlar. Tüm bunları toparlayıp bir çuvala koyduğumuzda, çuvalın içinde müthiş bir Ogün Sanlısoy nefreti birikiyor. Neyse ki ‘’Üç’’ tükürdüklerini yalattı birçok böyle düşünenlere(ben de dahil)… Müzik olarak daha ‘rock’, sözler daha güçlü ve kuvvetli ve sound olarak sıradan pop ve basit melodilerin ve soundun dışında bir albüm ‘’Üç’’. Neyse efenim albüme geçelim biraz da.

‘’Üç’’ten ilk video ‘’Bilmece’’ye çekildi. ''Bilmece'' aynı zamanda albümün 1 numaralı şarkısı ve tam anlamıyla güzel bir hard rock-alternatif rock karışımı soundlu şarkı. Çok kaliteli riffler, anlamı kolay belirmeyen ve düşündürücü sözler, şahane gitar soloları biraz da, şarkıyı müthiş kılan temel özelliklerden. Klibin de oldukça başarılı olduğunu belirtmem lazım. Kameranın ışığından, senaryoya; videoyla şarkının arasındaki bağ olabildiğince yerinde. İkinci şarkı ‘’Hadi Beni Güldür’’ albümün ikinci klipli şarkısı aynı zamanda. Dinlerken çocukluğunuzla ilgili ufak çaplı olabilmek üzere anılarınız depreşebilir. Çok naif ve sade bir şarkı olduğuna inandığım ''Hadi Beni Güldür''; hem sözleriyle hem kilibiyle hem müziğiyle bu hissiyatı benimsemenizde yardımcı oluyor. Kulağınızı tırmalayacak bir yanı olmadığını vurgulamak gerek. 3 numaralı şarkı ‘’Bir Ben’’ soft rock tadında, akustik bir şarkı. Çok hoş olduğu konusunda hemfikirim. Gitar sololarıyla birlikte şarkı oldukça mükemmel. Şarkıyı dinledikten sonra buna benzer bir şeyi sanki daha önceden dinlediğiniz hissine düşmeniz mümkün. Unutmadan; ‘’Bir Ben’’de vokal olarak Şebnem Ferah’ın da sesini duyuyoruz. Oldukça güzel bir düet olmuş. ‘’Gitme Dönmezsin’’ geçen albümün sounduna yakın bir şarkı. ‘’Üç’’ için iyi bir tercih değil. ‘’Hiç Kimse Bilmedi’’ soft rock tadında bir şarkı yine. Albümde yer alan tüm soft rock tadındaki şarkıların kusursuz derecede güzel olduğu kanaatindeyim. ‘’Umudum Var’’ kesinlikle albümden soyutlaşmış bir şarkı. Teknolojinin nimetleri biraz fazla kullanılmış, fazla bir yana abartılmış. Ki biz şu anda albümün genelini incelediğimiz için; albümün dışında bir çalışma olduğunu yinelemek gerek. ‘’Ne Yerdeyim Ne Gökte’’ gitar rifflerinin çok iyi olduğu bir şarkı. ‘’Kendin Oldun’’un girişini ilk dinlemeyişim olmamasına rağmen, her dinlediğimde girişinin SOAD’ın ‘’Chop Suey’’inin girişine çok benzediğini düşünüyorum. Davul atakları ve riffler bunu düşünmemi sağlayan birer suç delili. ‘’Kucakla’’ güzel bir aşk şarkısı.

‘’Parası Var’’ albüme göre ilginç bir çalışma. Müzikal yapısı olarak olsun, sözlerin içeriği olarak olsun enteresan bir çalışma. Ama güzel yine de, değişik bir şarkı. ‘’Dön Evine’’yle, ‘’Parası Var’’ aynı kategoriye giriyor albümde. Albümün göze batan tek politik şarkılarıdır. Bunları da Ogün albümün sonuna saklamış.

Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2006

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: