Sınır Röportajı

Adana'lı alternatif rock grubu Sınır ile yapmış olduğum röportajda, grubu tanımanız için gerekli bilgiler grup elemanlarının verdikleri cevaplarda yer almakta. Çukurova topraklarından rock müziğin genç topluluğu Sınır adına; Ferit ve Aykut sorularımı yanıtladı. 
 
Grup ne zaman ve nasıl kuruldu? İlk önce bu noktadan başlayalım.
Ferit: Aykut Konuş.
Aykut: Öncelikle Sertaç ve ben lise yıllarında bir okul grubu kurmuştuk. O zamanlar ben gitar çalıyordum, Sertaç'ta gitar çalıyordu... Daha sonra okul dönemi bitince biz Sertaç'la devam ettik. Ben davula geçtim ve o da vokalini geliştirmeye karar verdi. Onun üstüne çalışmalar yaptı. Daha sonra Ferit'le tanıştık ve gruba almaya karar verdik. Birbirimize uyum sağlayınca daha sora çağdaşla  tanışmamız oldu. Bir konserde bize yardımcı olması için rica ettik ve o konserden sonra bizle devam etti.

Elemanları da tanıyalım bu arada.
Çağdaş: Ben başlayayım.. Yaklaşık 1 aydır hiçbir şey yapamıyorum aslında çünkü gitarımı satıp yeni gitar siparişi verdim ve 1 aydır gelmesini bekliyorum. Onun dışında solo tekniğimi ve beste yeteneğimi geliştirmek için.. Arkadaşlarımdan duyguları ön plana çıkarmış olan hikayeler toplayıp hikayeyi anlatan besteler yapıyorum.. Yani hikayeyi dinledikten sonra şarkıyı dinlediğinizde bire bir örtüşüyor.. Hikayelere beste yaparken yalnızca solo olarak, sözsüz; notalarla anlatmaya çalışıyorum. 4 tane denemem var. Ayrıca grupta Sertaç'in yazdığı sözlere müziklerini yapıyorum.. Veya müzik hazırsa editleyip geliştiriyorum.. Benden bu kadar.
Ferit: Ben devam edeyim.
Aykut: Sıra bende,
Ferit: Bende moruk(Gülüşmeler). 1998'den beri bass gitar çalıyorum. İlk grubum Antidote, bu grupla 6 sene çalıştım bazı olumsuzluklar yüzünden grup dağıldı. 2005 yılında Sınır grubuna geçtim o zamandan beri SINIR grubunun bass gitaristiyim. Tamam ben yazdım sende Aykut.
Aykut: 2 yıldır davul çalıyorum. Bir çok alternatif rock grubuyla çalıştım ama Sınır'ın yeri hep ayrı oldu.. Davulda daha çok kendi yazdıklarımı çalmayı seven bir insanım. Bir şeyler üretmekten haz duyuyorum ve bu grupta haz duyduğum bu işi yapıyorum....

Yaptığınız müziğe ne ad veriyorsunuz?
Aykut: Harmanlanmış alternatif rock diyebiliriz. Türk ezgileri de var içinde.
Ferit: Katılıyorum.
Aykut: Bizim tarzımız biraz enteresan çünkü çağdaşın soloları sert ama vokal tonu yumuşak, gitar riffleri de soft rock tarzında ama sololar öyle değil. Gruptaki elemanların hepsi farklı. Olay şöyle; ferit--punk  çağdaş-rocker, sertaç-alternatif, ben-80'ler…
Ferit: hahaha (Gülüşmeler)
Aykut: Herkes ayrı dünya.
Ferit: Abi yalnız beni müzikte kısıtlayamazsın ben Punk takılıyorum ama güzel olan her tarzı severim.
Aykut: Evet canım herkes öyle zaten grupta ben sadece dışarıya gözükenden bahsettim.
Ferit: Aslında hepimiz öyleyiz bence.

Belirli olan projeleriniz var mı? Ayrıca divx meselesinden bahsedebilir misiniz biraz?
Aykut: Buyur Feritcim, divx'ler senin işin.
Ferit: Vokalimiz Sertaç İstanbul'a gittiği için ve diğer elemanlar Üniversiteye hazırlandığı için biraz ara vermek zorunda kalacağız. Bu arada bizi dinleyen kesimin bizi unutmaması için bir Divx projesi düşünüyordum. Bu işten anlayan kişilerle görüştüm, Divx formatında olmayacak ama bilgisayarda izlenebilecek bir şey yapacağız. İçinde Videolar, Resimler, Röportaj ve Eski-yeni demo kayıtlarımız olacak.

Hımm güzel bir düşünce...
Ferit: Sağol, kapak tasarımları bitince sana yollarım. Hatta yolladım galiba bir tane.
Evet yollamıştın geçenlerde.
Ferit: Evet o ham haliydi onun üstünde uğraşıyor arkadaşlar sağolsunlar. Bitince hemen yollarım sana bir adet izlersin dinlersin kafana göre.
Sağol, teşekkürler.

Severek dinlediğiniz müzisyen ve gruplar kimler?
Aykut: Ben başlayayım bu kez... Az önce bahsettiğim gibi 80'ler takılmak hoşuma gidiyor. Gerçekten o dönemin müzikleri çok iyi. Led Zeppelin, Deep Purple, Scorpions, Whitesnake, Judas Priest, Pink Floyd, Guns'n Roses ve daha bir çok grup... Solo albüme sahip olan müzisyenlerden ise; Steave Vai, Joe Satriani dinliyorum. Pink Floyd ve Guns'n Roses, Rolling Stones vazgeçilmez 3 grubumdur ama. Son olarak Türklerden sadece Burak Gürpınar çok hoşuma gidiyor, keşke solo albüm yapsa.


Kayıt ve beste çalışmalarınızı nasıl sürdürüyorsunuz?
Aykut: Aslında biraz sanki Radiohead gibi takılan bir grubuz. Böyle hani gruplar beste için çalışır ve daha sonra kayıda girerler. Bizimkisi biraz farklı sözleri Sertaç yazıyor ve daha sonra toplanıp hemen bir şeyler çıkartıp ertesi gün sıcağı sıcağına içimizden geldiği gibi kayda giriyoruz. Gerçekten daha zevkli olur böylece şarkıdan da sıkılmıyorsunuz.
Ferit: Bence de parça kayıt aşamasında çok değişiyor. Tabii bu birazda aranjörün iyi olmasından kaynaklanıyor.
Aykut: Evet bunun için burada teşekkür etmek istediğim 2 insan; Erman Abi ve Kenan Abi. Gerçekten bize çok yardımları bulunuyor.

Adana gibi bir şehirde Sınır'ın yeri ve konumu ne olabilir sizce?
Aykut: Sağolsunlar bütün arkadaşlarımız destekliyor bizleri ve yardımcı oluyorlar. Adana'da Sınır'ın bir yeri elbette var. Bazen şaşırtıcı şeylerde olur örneğin; YouTube'de ''Bir Yudum Su'' canlı performansını koyduk ve şu an izleyen sayısı 300'ü aşmış durumda. Bu da gerçekten dinleyici kitlemizin olduğunu gösteriyor. Röportajı da koyalı daha 2 gün oldu ve 70 i geçti. Demek ki bir kitle oluşturabilmişiz ve buda bizi çok mutlu ediyor.
Ferit: Sorun olan konserlere çıkamamamız. 
Aykut: Ya aslında oda değil. Grup elemanlarının şu an hayatlarının önemli dönemlerinde olması sorun oldu şu an için. Ama seneye iyi şeyler yapmayı planlıyoruz. Sınır için öncelikle bir bar projesi var, sonrasının da geleceğinden eminiz...
Ferit: Biz müziği müzik için yapan insanlarız bizi yarı yolda bırakmayacağını biliriz onun için yolumuza sıkı bir şekilde tutunup devam edeceğiz.
Aykut: Evet aynen öle...

Hazır Adana'dan yani yaşadığınız şehirden bahsetmişken size göre müzik Adana'da ne durumda veya yaptığınız müzik Adana'da ne durumda?
Ferit: Bence eskisine göre çok iyi. Bundan 5 sene önce konser olsa da gitsek derdik şimdi her hafta mutlaka bir bar konseri var. Bu da yeni nesil rock gruplarının kendini göstermesi için bir şans.
Aykut: Evet gerçekten öyle şu an iyi durumda Adana'da müzik. Bizim yaptığımız tarz aslında Adana'ya çok uygun. Çünkü şu an alternatif rock grupları dikkat çekiyor ve ön planda. Ama bu tarzda iyi olmanız gerekiyor ve bizde iyi olduğumuza inananlardanız.
Ferit: Abi, ben şunu demek istiyorum. Adana'da çok fazla grup var bunların geneli kotu, elle tutulur bir kaç grup var. Yalnız kötü olan grupların iyiyiz demesine sinir oluyorum. Ya kulak yok bu elemanlarda yada ben bilmiyorum bu işi.
Aykut: Ama biz iyiyiz demesi gereken grubun bence bir kayda girmesi gerek ve o şartları yaşaması gerek. Sabah uyandığında kulağında bir metronom sesiyle uyanması lazım. O zaman anlarlar belki...

Sizi bilen ve dinleme şansı bulmuş kişilerin size bakış açılarını nasıl gözlemliyorsunuz?
Aykut: Yani sitemizde bir takım anketler var bununla ilgili ve şu an gözüken dinleyenlerin bizi beğendiği. Aslında bu çok hoş. Tabi ki tanınmak çok önemli değil ya sevilmek yeterli o zaman zaten İnsanlar tanımak istiyor.
Ferit: Valla ben hayatımdan memnunum zaten. Eski grubum Antidote ile tanınan biriydim bu devam ediyor Allah bozmasın :
Aykut: Yani Ferit'te sevilen bir insan olduğu için tanınıyor zaten.
Ferit: :)

Benden bu kadar. Şehir Rock'a iletmek istediğiniz bir şey var mı?
Aykut: Çok teşekkür ediyoruz sana ve Şehir Rock'a, bizimle ilgilenip bize vakit ayırdığınız için. Elinize sağlık.
Ferit: Bizi dinlediğin için teşekkürler.

Ben teşekkür ederim sorularımı yanıtladığınız için...
Aykut: Eyvallah sağolasın.
Röportaj: Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2006

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: