Eskilerden Bir Grup: Akbaba


Akbaba, Can Orkan Özülkü ve Serhat Çiftdal tarafından 1984 yılında İstanbul’da kuruldu. Kurulduğu yıllarda grubun ismi Vulture’ydi fakat; daha sonra grubun ismi Akbaba olarak değiştirildi. Can Orkan Özülkü ve Serhat Çiftdal, Akbaba’dan önce Medusa adlı bir grupta yine beraberlerdi. Medusa, bir iki ay sürdükten sonra dağıldı. Medusa’nın dağılma sürecinden sonra, Can Okran Özülkü ve Serhat Çiftdal Vulture(Akbaba)’yi kurdular.

Grubun ilk başta isminin Vulture olmasının sebebi; Can Orkan Özülkü’nün Alan Persons Project’e olan hayranlığıyla alakalıydı. Alan Persons Project’in ‘’Vulture Culture’’ albümünden geliyor Vulture’nin isim hikayesi.

Vulture, ilk konserini kurulduktan 1 yıl sonra verdi. Yalova’da verdikleri bu konserde Devil’in alt grubuydular.

1986 yılına kadar grubun kurucu elemanları haricindeki diğer elemanlar sürekli değişti. 1986 yılında Akbaba’nın kadrosu şu şekildeydi; vokalde Can Okran Özülkü, gitarlarda Serhat Çiftdal ve Tamer Turna, basta Haydar Tacettin ve davulda Aykut Sabak.

Gelelim Vulture’in, Akbaba’ya dönüşmesine. Hey dergisi grupla röportaj yapmak vaadiyle grubun ismini Türkçe olarak değiştirmesini önerir ve bunun için Vulture; adını Türkçe karşılığı olan Akbaba olarak değiştirir.

Akbaba, 21 Temmuz 1986’da Bursa’da ilki düzenlenen Rock Festivaline katıldı. Bursa Kültürpark’ta düzenlenen festivalde yer alan diğer topluluklar ise; Mavi Sakal, Mu, Kolon’du. 1. Bursa Rock Festivali ile birlikte Akbaba daha kalabalık bir kitleye çalmıştı ve bu, Akbaba’nın daha fazla tanınmasına olanak sağlamıştı.

1989 yılına kadar birçok konser veren Akbaba, aynı yıl içinde Hey dergisinin, ‘’Hey Boys’’ adlı toplamasında yer aldı.

Hey dergisinin compliation’u ‘’Hey Boys’’da yer aldıktan bir süre sonra, grubun kurucu üyelerinden Can Orkan Özülkü gruptan ayrılmıştır ve yerine Emre Özgen geçmiştir. Yeni kadrosuyla Akbaba birçok başarılı konserler vermiştir yine. Ayrıca 1991 senesinde ‘’Moonlight’’ albümünü piyasaya sürmüştür.

‘’Moonlight’’ Uzelli tarafından İsmail Uzelli ve Tuncay Özkınay prodüksiyonu olarak yayınlanmıştır. Grubun tek albümüdür. Akbaba’yla ilgili elimizde bulunan tek belgedir ‘’Moonlight’’.

Akbaba, müzik hayatı boyunca 1 albüm çıkartabilmiştir sadece. ‘’Moonlight’’ adını taşıyan tek albümleri 1991yılında piyasaya çıkmıştır.

Akbaba Hakkında Ekstra Bilgiler:
- Vulture’nin 12 Mayıs 1985 tarihinde Kramp ve Whisky ile birlikte vereceği konser, elektriklerin kesilmesi nedeniyle iptal olmuştur.
- Akbaba, ülkemize Almanya’dan gelen ilk Thrash Metal topluluğu Grinder’ın alt grubu olmuştur. Aynı konserin diğer alt grubu Pentagram’dı.
- Akbaba, o yıllarda yayın yapan müzik dergisi Boom’un düzenlemiş olduğu müzik yarışması Fame Star 90’da birinci olmuştur.
- ‘’Moonlight’’ albümünün kayıtları 110 saat sürmüştür.
- Grubun, 13 Nisan 1992’deki Yıldız Üniversitesi’nde verdiği konserde, gruba 4 keman’dan, 2 viyola’dan, 2 trompet’ten, 1 çello’dan, 1 alto saksafon’dan, 1 tenor saksafon’dan, 1 trombon’dan, 1 klavye ve 2 geri vokalden oluşan koca bir ekip eşlik etmiştir.
- Can Orkan Özülkü ve Serhat Çiftdal’ın Akbaba’yı kurmadan önce yer aldıkları Medusa grubunun vokalisti, Türk Rock yayıncılığının önemli isimlerinden Güven Erkin Erkal’dır.

Ülke: Türkiye
Tür: Hard Rock, Rock’n Roll
Resmi Sitesi: -

Elemanlar:
Vokal: Emre Özgen
Ex-Vokal: Can Orkan Özülkü
Gitar: Serhat Çiftdal
Gitar: Tamer Turna
Bas: Haydar Tacettin
Davul: Aykut Sabak

Albümler:
1991 – Moonlight

Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2007

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: