Dünyanın en yaşanılabilir başkentine yolculuk; Viyana



Öncelikle herkese merhaba. Bu benim için farklı bir maceranın kağıda ve ardından dijital ortama aktarılmış ilk ürünü oluyor. Bugüne kadar gerek dergilerde, gerek internet yayınlarında edebiyat ve sanata dair yazılar kaleme almış olmam, yeni bir girişim olan seyahat yazını yazacak olmanın verdiği heyecanı engellemiyor. Bundan ötürü açık bir şekilde heyecanımı gizlemenin pek mümkün olmadığını belirtmem gerek. Yurt içinde bugüne dek birçok şehri gezmiş olmamın bana kattığı şeyler yadsınamaz lakin işe 'traveler blogger' titizliğinde yaklaşmak yurt dışı gezilerime kısmet oldu diyebilirim. İlk yurt dışı deneyimim gerek bu açıdan, gerekse içimde çok eskilerden yer alan yeni bir tutkunun açığa çıkması açısından ilkleri barındırıyor. Bu işe karar verip planlarımı yaptıktan sonra ilk gidilecek yer olarak; çocukluğumdaki müzik tutkusundan, dünyaca ünlü birçok önemli müzisyeni sahnesinde barındıran Avusturya'nın başkenti Viyana'yı seçtim. Son 7 yıldır dünyanın en yaşanılabilir başkenti unvanını istikrarla sürdüren ve hiçbir başkente kaptırmayan şehir Habsburg hanedanlığının Avrupa'daki gücü açısından da Avrupa tarihinde önemli bir yere sahip.

Kunsthistorisches Museum
Kunsthistorisches Museum
Viyana'nın müze, sergi ve kütüphaneler açısından dünyanın en önemli şehirleri arasında olduğunu ifade etmeme gerek yoktur sanırım. Habsburg hanedanlığının sarayı Belvedere Sarayı olsun, Kunsthistorisches müzesi olsun, Leopold olsun, Nationalbibliothek olsun; birbirinden görkemli yapılara ev sahipliği yapıyor şehir.




Rathausplatz
Rathausplatz

Rathausplatz şehrin merkez olarak kabul edilen en önemli bölümlerinden biri. Burada belediye binasıyla Avusturya parlemento binası yer almakta. Bu gezimin en büyük kahramanlarından biri şüphesiz bisikletti. Şehrin birçok farklı noktasında gişeleri bulunan ve online olarak kiralanabilen bu bisikletleri kredi kartınızı tanımlayarak pratik bir şekilde kiralamanız mümkün oluyor. Ücreti ise gerçekten bu keyif ve rahatlığın yanında çok cüzi kalıyor. İlk 1 saati ücretsiz, sonraki her saat için ise 1 euro olan bisikletler şehri kolay kavramanız açısından bir avantaj. Viyana'nın düz yolları ve kolay ulaşımlı caddeleri sayesinde bisiklet oldukça iş görüyor gezi keşfinizde.




Avusturya Parlemento Binası
Avusturya Parlemento Binası


Avusturya hükümetinin aktif olarak kullandığı parlemento binası tam olarak Rathausplatz'la Schmerlingplatz arasında kalıyor. Girişinde veya çevresinde neredeyse(zaman zaman yakınında gördüğüm bir iki polisin dışında genel olarak sakin oluyor) hiçbir polisin nöbet tutmadığı ve insanların kolay bir şekilde önünden geçebildiği parlemento binasındaki bu durumu şehrin ferah ve yaşanılabilirliğini tanımlayan somut bir örnek olarak düşünebiliriz. Tramvay veya metro kullanarak ulaşacaklar için inecekleri durak Stadiongasse/Parlament, buradan geçen hatlar ise 1-2-71-D.




Volksheater
Volksheater



Tiyatro binası Volkstheater şehrin sanatla iç içe olduğunun önemli kanıtlarından biri. Gerek bina olarak, gerek bağlı bulunduğu cadde olarak o atmosferi yansıtıyor.























Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: