Gökkuşağındaki 8’inci Renk: "Biraz Gülmek İstiyordum"

Tarih 15 Mart 2013. Bu albüm hakkında yazmaya aylar evvelinden, çıkışını ilk beklediğim günlerden itibaren karar vermiştim. Beklediğim bir albümdü. 2013'e girdikten bir süre sonra albüm çıktı, günlerce dinledim ama yazmadım. Yazılacak şeyler belliydi, albümün ana teması, şarkıların duygu yoğunluğu beklentilerime karşılık veren cinsteydi ama yazmadım. Temel soruna gelecek olursak ''yoğunluk'' diyebiliriz sanırım bunun için. Bu nedenle uzun bir süre sonra Sufflör'e gecikmeli bir yazı yazmaktan dolayı ufak bir mahcubiyet de söz konusu.

Kıyıdan köşeden yakalamışken mevzuyu bir şekilde albümün kimyasını oluşturan en temel yargılara değinmekte fayda var. Melis Danişmend ikinci solo albümüyle yine benzer tatlara sahip şarkılar sunuyor bize. ''Biraz Gülmek İstiyordum'' içinizdeki sakinleşmeye çalışan insanı çekip dışarı çekecek güce sahip bir albüm. Esaretleriniz ve öfkeleriniz sizi sarıp sarmalamışken, içinizde sakin olmaya çalışan insan beklentilerini sonlandırıp sessizce tek başına yağan yağmurun altında ıslanmanın ''zevkine'' varacak. Bu nedenle bırakmıştır öfke duymayı, sitem etmeyi, surat asmayı...

İyimser bir albüm, göz kırpıyor ama kesin vaatlerde bulunmuyor. Sadece bir sinyal var ortada, hissetmek zor değil. Algı ve radarlar açık olsun yeter ki. Öyle uzaklara bakmaya da gerek yok, azıcık düşünme becerisi yeterli olacaktır, her insan kadar.

Devrik anlatımlara sebebiyet veren bir albüm olduğunu düşünmüyorum ''Biraz Gülmek İstiyordum''un; gayet yalın, gayet açık. Enstrümanların kullanılışı oldukça canlı, her sesi temiz bir şekilde duymak ve hissetmek mümkün. Gitarlardan tuşlulara, davuldan vokalllere her biri oldukça temiz bir şekilde kullanılmış ve ton düzenlemesi üzerinde fazlaca durulmuş.

Bir parça da huzur var albümde; sakin olmak kadar huzur, huzurlu olmak kadar da yalnız olmak var. ''Karşılıksız'' piyano dokunuşlarının yoğun olarak şarkıyı ele geçirdiği ve ara geçişleriyle muazzam armoniye ev sahipliği yaptığı bir şarkı. Melis'in sesini en iyi ve en güzel şekilde duyabileceğiniz şarkılardan biri. Haykırışları da, anlattıkları da cabası...  

Hislerinizi ve çocukluk anılarınızı önemsiyor, anılarınıza sahip çıkıyor ''Biraz Gülmek İstiyordum''. Bir çocuk kadar naif ve masum, saçları ağarmış yaşlı bir adam kadar bilge. Anlatıyor, anlatmaktan alıkoymuyor kendini, seviyor çünkü anlatmayı. Yapabildiği en iyi şeylerden birini, en iyi şekilde yapıyor çünkü.

Hislerinizi ve çocukluk anılarınızı önemsiyor ''Biraz Gülmek İstiyordum''
''Masa'' sakin olmak kadar coşkuyu da içinize işleyebilen, iki farklı duyguyu eritip karmakarışık yeni hislere yol açabilen enteresan bir şarkı. Enteresan, çünkü her dinleyişte yeni fikirleri düşürüyor akla. ''Aslında içinde bir yerde makul bir insan var''.

Albümde yer alan diğer şarkılarla ilgili tek cümlelik çağrışımlar ve dinleyici bazında elde ettiğim ipuçları ise bu yönde:  

  • ''Ufak Tefek Notlar'' umut etmeyi ve beklemeyi öğreten bir şarkı.  
  • ''Hüzün Dram Keder'' albümün isim hikayesini masaya yatıran eğlenceli bir şarkı.  
  • ''Kış Küskünü'' daha bir hüzün kokan şarkı.
  • ''Hüzün'', ''dram'', ''keder'' esas bu şarkıda var işte.  
  • ''Sükut'' akustik gitarların tonunun kulağa en iyi yansıtıldığı bir Melis Danişmend şarkısı olmasıyla birlikte birçok konuya gönderme yapan bir şarkı.  
  • ''Gölgemde Dinlenmeye Gel'' güçlü olmaya ve yıkılmamaya dayalı anlatımlar besliyor.  
  • ''Erik'' uyum ve özlemekle alakalı.  
  • ''Işıklar Sönerken'' albümde yer alan en ağır tempoya ait şarkı. 

Serkan BEYDE
Sufflor.com 2013

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: