Cem Yalçınkaya Röportajı


Geçen sayıda röportajlar sayfasına bir yenilik getirdiğimizden bahsettik. Artık röportajlar sayfasında solistler ve gruplara eşlik eden müzisyenlerle yapılmış röportajlar da olacak demiştik. Geçtiğimiz sayıda Taner Keleş ile bu yöndeki ilk atılımımızı gerçekleştirdik. Bu sayı için de Murat Durmaz’a eşlik eden Cem Yalçınkaya ile röportaj yaptık. Cem, müzik hadisesine başlayış zamanlarını, Whisky’in eski gitaristi Arif Deniztoker ile tanışmasını ve Murat Durmaz’la çalışmaya başladığı dönemleri anlattı.


Merhaba Cem. İlk olarak bize kendinden bahsedebilir misin?
- Tabi, Cem Yalçınkaya diyeyim öncelikle. Bildiğin gibi müzikle uğraşıyorum, gitar çalmak gibi bir hastalığım var. Murat Durmaz’la çalışıyorum ve onunla çalışmaktan pek memnunum. Moral isimli bir grupla çalışıyorum aynı zamanda...

Gitar çalmaya ne zaman ve nasıl başladın? Seni gitara yönlendiren etkenler neler oldu?
- Tam zamanı hatırlayamam sanırım. İlk elime aldığım gitar annemin çalmadığı gitarıydı, ama gitarla ciddi olarak ilgilenmeye başlayalı 10 sene filan olmuştur. Arif Deniztoker çok önemlidir gitara ilgi duymam konusunda. Tabi dinlediğim müzikler de doğal olarak..

Arif Deniztoker’le tanışıklığın ne zamana dayanıyor?
- Arif'le Whisky'nin Kadıköy'deki gitar kursunda tanıştık. Arif derslere girerdi,bende sürekli giderdim. Hatta ilk ve tek gitar dersimi orada Arif'ten aldım. Sonra derse filan boşverip, Whisky'de eleman olarak çalışmaya başladım. Ders almaktan çok izlemeyi tercih ettim. Zamanla ders vermeye de başladım ki; pek bana göre olmadığını, sıkıldığımı farkedince vazgeçtim. Neyse Arif gibi kaliteli bir müzisyeni ve iyi bir insanı tanıdığım için her zaman kendimi şanslı sayarım.

Önceden Murat Durmaz’la, Arif Deniztoker çalışıyordu. Neden yerini sana devretti?
- Arif'in, Murat’tan önce başka bir grubudur aslında çalmaya başladığım ilk grup. Arif oldukça yoğun bir müzisyen. İlk başlarda Arif, işlerinden dolayı yetişemediğinde ben çıkıyordum programlara ve sonunda tamamen bana devretti grubu. Murat'la da aynı şekilde, sanırım geçtiğimiz yaz zaten Murat'la çalışıyorduk ama ben yazlık bir işe gitmek durumunda kaldım. Döndüğümde Murat’la, Arif çalışıyordu. Tabi yine çakıştı işler, Murat’la yeniden devam etmeye başladım. Aslında bunlardan önce de Arif çalışmıştı Murat'la. Hep beraber çalıyoruz işte..

Bugüne kadar başka kimlerle çalıştın peki?
- Genelde cover gruplarıyla çalıştım. İçinde bulunduğum en ciddi proje Murat Durmaz'dır, beste grubu olması dolayısıyla.. Bir de Moral var tabi. Yine beste grubu ve albüm çalışmaları içinde olan bir grup.

Moral’den bahsedebilir misin?
- Memnuniyetle. Murat'la beraber çalıştığımız Hakan Gürbüz'ün de içinde olduğu, hatta beni gruba davet eden kişinin de kendisi olduğu, tamamen beste üzerine yoğunlaşmış bir grup Moral. Ben katılalı 5-6 ay oldu sanırım. Tarz konusunda pek bir şey söylemek mümkün değil, çünkü yapılan müzik birçok türden öğeler içeriyor. Ama genelde bu toprağın, bizim benimsediğimiz motifler var. Cumartesi günleri sahne alıyoruz. Geçenlerde Barışarock’ta sahne aldık.

Cumartesileri nerede sahne alıyorsunuz?
- Taksim’de Cezayir sokakta, Chez Sakman’da Vedat Sakman'dan önce çıkıyoruz.

Saat kaç gibi başlıyor program?
- 21:00’de. Geçtiğimiz hafta sahnenin yeri değişti, bar sanırım alt katlardan birine alındı. Bu hafta kaldığımız yerden devam diye umuyoruz, tadilat sona ererse tabi..

Albüm hazırlıklarından bahsettin. Yakın mı albüm?
- Moral ile çalışmalar zaten her zaman devam ediyor. Uygun koşulların oluşması önemli. Yapılan müziğe kimsenin müdahale etmemesi bizim için önemli olan. Murat'la da aynen. Zaten artık ev arkadaşı da olduk. Yakın zamanda yeni şarkılara yoğunlaşıp hazırlamayı düşünüyoruz.

Evet, aynı evde yaşadığınızdan haberim var. Herhalde sürekli müzikten ve şarkılardan konuşmuyorsunuzdur ev içinde.
- Tabi ki hayır. Aslında genelde Gazi Mustafa Kemal'den bahsediyoruz. Ülke olarak içinde bulunduğumuz durumun ciddiyetinden ve endişelerimizden, neler yapabileceğimizden konuşuyoruz. Murat gelirken kitaplarıyla geldi ki; bu zaten benim için büyük bir hazine. Tabi ki spor yapıyoruz, hatta sanırım birkaç saat içinde çıkarız koşmaya.. Bunlar v.b dışında zaten bizim hayatımız müzik.

Bir müzisyen olarak, çalıştığın isimlerde ilk başta dikkat ettiğin şeyler nelerdir?
- Müzisyenlikten önce çalışacağım insanları tanımaya çalışırım. İyi insanlarla ya da nasıl söyleyebilirim; adam gibi adamlarla çalışmak isterim. Bu aşamada zaten müzikal olarak uyum sağlayabilecek miyiz, bu ortaya çıkar.

Kendi başına yapmayı tasarladığın bir projen var mı?
- Aslında her zaman var ama bunu hayata geçirebilmekle ilgili problemler var. Bunun yanında çok da üretken bir besteci kimliğim yok şimdilik. Ama elbette aklımda ki en önemli düşüncedir üretebilmek ve bunu insanlarla paylaşmak. Doğru zamanı bekliyorum diyelim...

Geçimini sadece müzikle mi sağlıyorsun?
- Ne kadar zor olsa da evet.

Gitar ve müzik haricinde nelerle uğraşırsın?
- Gitar haricinde bir ud merakı hasıl oldu bu aralar. Dediğim gibi, kitap okumak ve spor yapmak hep vazgeçilmezlerim arasında olacak. Bu aralar nedendir bilmem zayıf bir sosyal hayatım var ama zaten geceleri çalışıyoruz. Sabah eve gelip uyuyacaksın tabi, ne yapabilirsin. Bunu düzeltmekle uğraşacağım bir süre. Ben de gündüz insanı olmak istiyorum.

Benim soracaklarım bitti. Zaman ayırıp sorularımı yanıtladığın için teşekkürler Cem. Söylemek istediğin bir şeyler var mı?
- Ben teşekkür ederim. Söylemek istediğim şudur ki; ŞehirRock.com konusunda seni ve ekibini desteklemek için her zaman arkanızda olacağımızı bilmenizi isterim…

RÖPORTAJ: Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2007
SAYI 10

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: