IRON MAIDEN - A MATTER OF LIFE AND DEATH

Her metal dinleyicisinin kendine göre favori bir grubu vardır. Kimilerine göre metal müziğin en büyük grubu Judas Priest, kimilerine göre Maiden, kimilerine göre Black Sabbath, kimilerine göre Led Zeppelin'dir... Bu yarışa başka grupları da dahil etmek mümkün.  Aslında bu soruya net cevap vermek çok zor. Kendi adıma böyle bir girişimde bulunmayacağım. Kariyerinde şimdiye kadar, özellikle vokal söz konusuyken, farklı dönemlere girmiş Maiden; Bruce’la her zaman en parlak dönemlerini yaşadı. Sesinin iniş ve çıkışlarını hataya mahal vermeden rahatlıkla ayarlayan ve asla detone olmayan bir devden söz ediyoruz. Sahnede yerinde durmasını bilmeyen, oradan oraya koşturan ve çığlıklarıyla tüm izleyicileri coşturan bir yapısı var Bruce’un.

Single ‘’The Reincarnation of Benjamin Breeg’’in videosu internetten izlenime sunulur sunulmaz oldukça güzel tepkiler aldı. Tüm Maiden fanları zaten uzun zaman yeni single’ı heyecanla beklemedeydi. Riffler oldukça harika, akılda kalmaması olanaksız. Bruce bu şarkıda yine sesini mükemmel derecede kullanıyor. Davul ve bass’lar vokal ve gitarlardan geri kalmıyor. Bir nehri oluşturan suların sekteye uğramadan akmasını anımsatır şekilde, sololar akıp gidiyor. Her uzantısında farklı solo kalıpları geliyor. Bruce’un devreye girmesiyle sololar sona eriyor. Uzun uzadıya sololarıyla bitmek bilmeyen TROBB 7.22 saniye sürüyor. 

Neyse, biraz da diğer şarkılardan bahsedelim. ‘’For The Greater Good of God’’ Bruce’un, mikrofonun başına geçtiği ana kadar hafif bir şarkı izlenimi uyandırıyor. Sonrasında Bruce birden hararetli bir şekilde vokale yükleniyor. Gitarlarda da aynı şiddeti görmek mümkün. Sololar bir hayli konuşkan bu şarkıda. ‘’Out of The Shadows’’ oldukça hafif bir şarkı. ‘’Lord of Night’’ insanı çok rahat etkilemeyi başarabilen bir şarkı. Bu albümün en belirgin özelliklerden biri; bir şarkının herhangi bir kısmı hafifken, bir başka kısmının çok sert olması. Üstelik bu durum albümdeki çoğu şarkıda mevcut. Dolayısıyla bu albümü hafif bir albüm veya sert bir albüm olarak genel geçer bir yorumla nitelendirebilmek pek doğru olmayacaktır. 

‘’The Pilgrim’’in bir Maiden şarkısı olduğunu anlamak hiçte zor değil. Şarkı başlar başlamaz çok rahat bir şekilde Maiden şarkısıyla karşı karşıya olduğumu fark ettim. ‘’Different World’’; ‘’Wicker Man’’ı anımsatıyor.

Bu albüm için benden bu kadar. Albümü defalarca dinlemekten olsa gerek şarkıları birbirine karıştırmaya başladım bile. Daha fazla karıştırmadan, yazımı burada bırakayım. Sizlere iyi dinlemeler.

Favorilerim: The Reincarnation Of Benjamin Breeg, The Pilgrim, Out Of The Shadows, Lord Of Night 

Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2006

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: