Sorrowful Tears Röportajı

Bu sayıda röportaj yaptığım isimlerden biri de; Ege’li topluluk Sorrowful Tears. Grubun müziği ve grubun kurucu elemanı Ömer’in müzik hayatı üzerine sorular hazırlayıp sundum kendisine. O da, Sorrowful Tears’in underground piyasadaki özgünlüğünü elinden geldiğince anlatmaya çalıştı. Buyrun röportajı okumaya.

Merhabalar, Sorrowful Tears’ın kısa bir geçmişini alalım istersen önce?

- Merhaba Serkan. Sorrowful Tears, Aydın'da doom grubu olarak kuruldu daha sonra bazı nedenlerden dolayı elemanları ile yolları ayırdı ve bir süreliğine müziğe ara verdi. Benim öğrenim için Denizli'ye yerleşmemden sonra Sorrowful Tears ismiyle ‘dark ambient’ tarzıyla devam ettik. Eylül ayında bir demo yayınladık ve daha sonra da grupta eleman değişikliği yaşadık. Şimdilerde 2 kişi yoğun bir şekilde devam ediyoruz.

Şu anda Sorrowful Tears tam kadro müziğine devam ediyor. Bir çok kere eleman değişikliği yaşadığınızı biliyorum. Yeni kadrodan memnun musun?

- Evet, aslında ben bu yola tek başıma çıkmıştım. Mehtap ile demo da çalıştık ve kendi tarzı olmamasına rağmen elinden geleni yaptı ve iyi bir şeyler çıkardık ortaya. Kişisel projelerine ve kendine daha fazla zaman ayırmak amacıyla gruptan ayrıldığında başka bir projede beraber çalıştığım, Eylül arkadaşıma Sorrowful Tears'da beraber devam etmek için teklif de bulundum. Çünkü Eylül iyi bir müzisyen ve aynı şeyleri hissediyoruz. Bu yüzden onun Sorrowful Tears için uygun olacağını düşündüm ve yeni çalışmalarımızda da bunu gördüm. Umarım çok daha iyi bir şeyler yaparız beraber. Mutluyum, umutluyum…

"Dark Melancholic Ambient"i açıklar mısın?

- Grubun geçtiği aşamalara bakarsan, ilk olarak doom grubu olarak kurulduk.Yani alt yapımızda doom var. Daha sonra ambient müziğe yönelince sadece ambient öğelerle sınırlı kalmadım ve eskiden beri var olan bu melankolik temalarla bu müziği harmanladım. Bir bakıma farklı bir tarzı, daha farklı bir hale getirdim. Doom tabanlı bu müziğe "dark melancholic ambient" diyebiliriz. Bu benim tanımlamam sadece.
Demo ‘’Where Memories Drown...’’ basılı olarak İzmir, İstanbul, İzmit, Bursa gibi şehirlerde satışa sunuldu. Demo'da yer alan şarkıların liriklerini kim yazdı?

- Demo da yer alan 5 parçanın sadece ikisinde söz var. ‘’Where Memories Drown’’ isimli şarkıda bayan ve brutal vokalleri kullandık. Onun dışında; ‘’Screams Of The Night In Thy Dark Forest’’ parçasında ise fısıltı vokalleri kullandık. Burada kullanılan tüm lirikler bana ait.

Peki neleri göz önünde bulundurdun lirikleri yazarken?

- Aslında müzik yapmaktan başka uğraşlarım da var. Denemeler yazmak gibi.Eskiden beri yazdığım denemelerin çevirilerini lirik olarak kullanmak, yaptığım iki farklı zevkli işi birleştirmek farklı bir tat. Denemeler yazarken hayatın akışına bakıyorum, yaşadığım etkilendiğim gözlemlediğim olaylara bakarak yazıyorum. Bunlar müziği yapmakta da bana yardımcı oluyor. Genelde doğa, yalnızlık gibi temaları kullanıyorum.

Sorrowful Tears müzik piyasasında neler yapmayı düşünüyor? Kalıcı olmak adına endişeniz var mı?

- Demonun ardından şu anda yeni kadromuzla iyi bir şekilde ilerliyoruz. İyi tepkiler aldık bu zamana kadar ve bunu burada bırakmak istemiyoruz.Yeni kayıtlarımızı tamamladığımızda yine bir şeyler veririz piyasaya. Öncelikli hedefimiz bu; ama tabi ki ne zaman olur, ne şekilde olur şimdilik bilemiyorum. Bu, biraz bizim tatmin olmamızla ilgili bir şey. Zaten müziği bir şeylerin koşuşturmacasın da yapmıyoruz. Ne zaman "tamam oldu" dersek o zaman bir şeyler düşünürüz. Kalıcı olma konusunda böyle bir endişemiz yok; olmaz da sanmam… Endişeyle, aceleyle bir şeyler yapılmaz diye düşünüyorum. Biz müziği satmak yada belirli bir zamanda acele bir şeyler çıkarmak için yapmıyoruz. Eğer dinleyici seviyorsa, bu bize yeterli. Biz zaten elimizden geldiği sürece müziğin içinde olacağız.

Ülkemizin underground metal piyasasını nasıl buluyorsun?

- Çok tehlikeli sorular geliyor. Bunu grubumun dışında bir dergici kimliği ile cevaplamak istiyorum; sevdiğim ve ilerde iyi yerlere gelecek birkaç grup var yerli piyasada. İyi yolda ilerliyorlar fakat malum maddi sıkıntılar vs. bu grupların önlerini kesiyor.. Şimdi Sorrowful Tears adına cevap verirsem yerli dinleyici artık biraz daha bilinçlenmeli. Yeniliklere açık olmalı diye düşünüyorum. Örneğin ben demoyu yaparken bu tarz müziğin yerli dinleyici için pek de alışık olmadığı bir müzik olduğunu biliyordum. Fakat yine de güzel tepkiler aldım. O yüzden politik bir cevap olacak ama; yerli piyasanın bazı şeylere takılmadan geçerek ilerlemesi gereken bir yol var.

Size, müziğinizle ilgili gelen tepkiler nasıl?

- İnsanlara biraz değişik geliyor. Bekledikleri gibi değil tabi ki. Demin de söylediğim gibi alışılmadık bir tarz. Ben de bu tarzı daha da alışılmadık hale getiriyorum, ilerde de daha alışılmadık yapacağız belki de. Özgün bir şeyler yapmak ile ilgili bu. Ama genelde aldığımız tepkiler güzel. Rahatlatıcı bulan insanlar var, derin bulan insanlar var yada melankolik bulan insanlar var. Bu onların müziği nasıl hissettiklerine göre değişir.

Aslında çok iş yapıldığını düşünüyorum underground piyasada. Punk gibi, HardCore gibi türlere göre metalin underground piyasası çok daha aktif. Sen neler düşünüyorsun?

- Teşekkür ederim. Bu benim kişisel görüşüm ve ilerlediğim yol. Ben yıllardır bu tür müziğin içindeydim ve olmaya da çalışacağım. Underground piyasada yapılan iş çok, evet. Çoğunu da dergi kapsamında takip etmeye, konserleri izlemeye, demo vs dinlemeye çalışıyorum. İyi kötü demeden yapılan bu tür işleri arşivime eklemeye çalışıyorum. Çünkü; çok kötü olsa da emek veriliyorsa ve bir şeyler yapmaya çalışılıyorsa karşılığını görmesi gerekir diye düşünüyorum. Fakat maalesef hala dinleyici belirli bir noktayı geçemedi. Belki çok kötü işlere değer vermeyebilirsiniz, bu normaldir de, olacaktır da, ama bazı iyi işlerin de hakkını yememek gerekir. Ama dinleyicimiz halen daha mp3 indirmekle meşgulken bi yandan da forumlarda ahkam kesmekte, her şeye laf etmekte. Tabi ki herkes böyle değil ama bunlar da halen tanık olduğumuz olaylar. Üzücü buluyorum.

Ama buna rağmen yani bahsettiğin mp3 indirme ve forumda ahkâm kesme olayına göre yine de underground piyasada yapılan çok iş var ve bunların da boşa yapılmadığı düşüncesindeyim.

- Tabi ki ben de onu söyledim ama dediğim gibi dinleyici olarak biraz daha bilinçli olmamız gerek. Kopya işlere değer verin demiyorum tabi ki. Ama ayırt etmeyi ve yeniliklere açık olmayı öğrenmemiz lazım biraz daha

Senin Extreminal(www.extreminal.com)’de yazarlık yaptığını da biliyorum. Aslında takdir gerektiren bir şey; müziğe her iki koldan sarılmak. Müziği sadece şarkı üretme, grup kurma olarak değil; müzik piyasası üzerine yazılar yazmak, çıkan albümler hakkında değerlendirmeler yapmak da çok önemli. Bunun gibi, çift yönlü insan sayısı çok az.

- Evet müziği seviyorum. Hayatımın büyük parçasını müzik oluşturuyor desem yalan olmaz ki; zaten her insanın ihtiyacı olan bir şey müzik. Ben dinleyicilik ve üreticiliğin yanı sıra dergicilik kısmıyla da ilgileniyorum. Yıllar önce başladım ve hala devam ettiriyorum. Extreminal Türkiye için çok önemli bir dergi. Çizgisini bozmadan devam edebilen nadir sitelerden biri. Bu, Türk metal piyasası için önemli bir durum.Yerli gruplara daha iyi yerlere gelmesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz, haberlerini tüm dünyaya duyuruyoruz.Yabancı grupların son haberlerini, röportajlarını veriyoruz. Hatırı sayılır, günlük belirli ziyaretçi kitlemiz var. İyi işler çıkardık ve çıkarmaya devam ediyoruz. Bu yüzden ben de bu oluşumun bir parçası olduğum için mutluyum ve umarım daha uzun bir süre devam ederim.

Son zamanlarda dinlediğin albümlerden hangisinden hoşnut kaldın -bunu yazarlığından ötürü soruyorum-?

-"Swallow The Sun - Hope" albümü bence gayet güzel olmuş. Hemen öncesinde yayınladıkları "dont fall asleep" single'ından da belli oluyordu zaten. Swallow The Sun bir önceki "Ghost Of Loss" albümünde de iyi iş çıkarmıştı.Yeni albüm de öyle oldu diye düşünüyorum.

Grupça etkilendiğiniz müzisyen ve gruplar var mı?

- Farklı tarzları dinlemeyi seviyoruz. Bu nedenle müzikal açıdan iyi beslendiğimize inanıyorum. Bu tür etkilenimlerin olacağı açıktır zaten. Tenhi, Swallow The Sun, Vinterriket, Dargaard, Dimness Through Infinity gibi farklı tarzlardan grupları söyleyebilirim bu konuda. Empyrium var bir de ek olarak…

Son olarak bize iletmek istediğin ya da dile getirmek istediğin bir durum var mı?

- Bu röportaj için çok teşekkür ediyorum. Bize www.sorrowfultears.net ve www.myspace.com/sorrowfultears adreslerinden rahatça ulaşabilirsiniz.Yeni kayıtların ardından görüşmeyi umuyorum. Başarılar!

Görüşmek üzere…

- Teşekkürler.

Röportaj: Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2007

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: