Mehmet Güreli Röportajı

Mehmet Güreli Cihangirli bir yönetmen, yazar, ressam, müzisyen… Kendisi her daim bir şeylerle meşgul, boş durmayı sevmiyor. Kendisini telefonla arayıp röportaj için teklif sunduğumda ‘’Gölge’’nin film setinde olduğunu ve bu aralar fazla yoğun olduğunu söyledi. Bu tempoda bize zaman ayırdı ve sorularımızı yanıtladı. Buyrun Şehir Rock’ın ilk Mehmet Güreli röportajını okumaya.


Merhabalar, öncelikle bu yoğun programınızda bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Mehmet Güreli neler yapıyor son zamanlarda?
- Merhaba... Şu anda bir film üzerine çalışıyorum. Adı, “Gölge”... Peyami Safa’dan uyarlama, senaryoyu Nilgün Öneş yazdı. Oyuncular, Görkem Yeltan, Kaan Çakır, Serkan Ercan, Memet Ali Alabora ve Alper Kul. İlk uzun metraj çalışmam. Ekimde başlamayı düşünüyoruz.

‘’İplerin Kopuşu’’ndan bahsetmek isterim biraz. İpler kopma aşamasına mı geldi?
- Bu albümde on beş arkadaşım yer aldı. Şuayip Yeltan ve Tolga Özdemir düzenlemeleri yaptı. Beş ayda kayıtlar tamamlandı. Senfonik Rock tadına yaklaşmak istediğimizi söyleyebilirim.

‘’İplerin Kopuşu’’nu diğer Mehmet Güreli albümlerinden ayıran şeyler nelerdir sizce?
-“İplerin Kopuşu” albümünü diğerlerinden ayıran en büyük özellik yaylılara daha çok yer verilmesi ve kanun.

‘’İplerin Kopuşu’’ albümünde yer alan şarkıların sözlerinden bahsedebilir misiniz?
- ‘’İplerin Kopuşu’’nda yer alan şarkıların sözleri de yine “Odamda Yolculuk”ta olduğu gibi Görkem Yeltan’a ait.

Albümde yer alan ‘’Doğu Rüzgarı’’, diğer şarkılara göre biraz farklı bir çalışma. Ama biraz kulak kabartıldığında bir Mehmet Güreli eseri olduğu çok net bir şekilde belli oluyor. 
-“Doğu Rüzgarı” ve “Yolculuk” adlı enstrümantal parçaların farklı versiyonları da, ”İstanbul’a Yolculuk” filmimde yer almıştı.

‘’Nadine’’ için neler söyleyebilirsiniz?
-“Nadine” şarkısı ise kızı öldürülen bir anneye ithaf edilmiştir.

Vapurlar/blues albümü sizin ilk albümünüz. Ve aynı zamanda bu albümle ilk kez bir filmin müziklerini hazırladınız. Sizde bu albümün yeri nedir ve sizce getirileri neler olmuştur? Kısaca bu albümün hikayesi nedir?
-“Vapurlar” her şeyden önce bir filmin düşündürdüğü ya da görüntülerle düşünülmüş bir albümdür. Ayşe Tütüncü’nün piyanosu ve düzenlemeleriyle hayat bulmuştur. Tabii Tahsin Ünüvar ve İlkin Deniz’in büyük katkılarıyla. Albümün büyük bir bölümü bir günde kaydedilmiştir.

Sanat hayatınızı bir yerden ele almamız imkansız. O kadar çok şeyle haşır neşirsiniz ki; hangisinden bahsedelim diye düşünüyorum… Nedir bu çok yönlü sanat adamı olmanızın vecizeleri?
- İnsan bazı şeyleri nasıl, ne zaman yaptığını anlatmaya başladığında, belki o zaman kendini tanımaya başlıyor. Oysa yaşarken projeleriniz sizden çok uzaklarda dolaşıyor ve bazen küçük bir olay bir şarkıya dönüşüyor veya resme.


Mehmet Güreli’nin sanatın birçok dalına el atmış olduğunu gördük hep. Müzik, yayın danışmanlığı, yazarlık.. Peki daha bilmediğimiz hangi yönleri var Mehmet Güreli’nin?
- Birdenbire sözcüğünü çok severim, öyle geliverir işte, farkına varmasanız da... Ama kibarlığınız mı nedir, birden ilgilenirsiniz. Hele size geçmişten, gelecekten gülen düşüncelerden söz ederse, siz de pek uzakta olmayan masanızın başına geçersiniz. Tarihte yazılmamış o kadar kahraman dururken nasıl yerimde dururum, Aşk, beni bir kitapta buldu dersiniz. Sonra kırmızı, sarı bilmem hangi kadının önce gözlerini çizersiniz. Pencereden bir akordeon sesine kulak verir, iplerin kopuşunu hissedersiniz. İşte böyledir bir günüm...

Mehmet Güreli ‘’Yalan’’da bahsettiği gibi açık sözlü müdür? Yalan söylemeye kalkar mı arada sırada?
- Durmadan fazlalıklardan kurtulmaya çalışıyorum. Esas çabam ne yazık ki bu. Yalanı hiç sevmem, kendim hakkında konuşmayı da...Vefa ve dostlar bana sabrı öğretmişlerdir. Cihangir’i çok severim ama ‘Bizim Mahalle’ lafından uzak dururum.

Bu yoğun yaşantınız arasında bazen alıp başınızı gitmek istediğiniz oluyor mu?
- İnsan sadece çağını yaşarsa eksik kalır tabii. Bugüne göz atarken, dün yaşamadıklarımı da yanıma alırım hep. Bazen Them grubundan tanıdığım, yıllarca uzak durduğum Van Morrison’la yeni tanışmış gibi ilgilenirim, Georges Delerue, Michel Legrand, Bernard Herrmann, Antoine Duhamel’le filmlerinin dışında da yolculuklara çıkarım. Bach’a dönerim her sabah. Beatles, Bob Dylan, Rolling Stones ve Kinks’ten hiç vazgeçmem.

Yakın dönemdeki projelerinizden de konuşabilir miyiz biraz..
-“Film Noir”(Kara Film), benim için sinemada ayrı bir tür. Şimdi “Gölge”ye çalışıyorum. Önümdeki projeleri saymak bana rahatsızlık verir, bekliyorum. Hayatta tek öğrendiğimi sandığım şey, sabır. Rilke ve Cioran okuyorum durmadan ve Simenon...

Son zamanlarda kimleri dinliyorsunuz?
- Zaman kötü derler her zaman, dinlemem, kendime göre her zaman iyileri bulurum. Radiohead, Antony ve Sumi Jo yeter bana.

Tekrar teşekkürler, umarım tekrar görüşürüz..
- Sır dediğimiz şey sizin paylaşabilmeyi göze aldığınızdır.

Röportaj: Serkan BEYDE
Röportaj Soruları: Serkan BEYDE, Hande TAMER
Şehir Rock internet dergisi 2007



Mehmet Güreli'yle ilgili ekstra bilgiler:
Albümleri:
1988 - Vapurlar/Blues
1995 - Cihangir'de Bir Gece
1999 - Yağmur
2002 - Odamda Yolculuk
2007 - İplerin Kopuşu

Kitapları:
1985 - Sıcak Bir Göz
1993 - Alope'nin Odası

Filmleri:
1986 - Vapurlar
2003 - Necdet Mahfi Ayral (Belgesel)
2006 - İstanbul'a Yolculuk-Dünya Yazarlarının Gözüyle (Belgesel)
2008 - Gölge (Peyami Safa'nın Selma ve Gölgesi romanından uyarlama uzun metraj sinema filmi)

Rol Aldığı Sinema Filmi ve Tv Dizileri: 
1998 - İkinci Bahar (Atv)
2005 - Gönül Yarası (Sinema)
2010 - Av Mevsimi (Sinema)

Dipnot: Mehmet Güreli albümlerinden ''İplerin Kopuşu''yla ilgili değerlendirme yazıma şuradan ulaşabilirsiniz: http://serkanbeyde.blogspot.com/2009/10/mehmet-gureli-iplerin-kopusu.html

Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: